Aktuellt

 

Hösten 2015 startar Teater Fama Arvsfondsprojektet Mammor och döttrar – att utforska kvinnlig identitet. Med avstamp i ett historiskt öde och med teater som redskap kommer vi att undersöka mammor ur tonårstjejers perspektiv. Vi vill vara självförtroendestärkande, rollutvidgande och frigörande. Hur ska det gå till?

 

Vi kommer att ordna workshops med tjejgrupper i både Stockholms län och Skåne län. Där utforskar vi temat med olika kreativa uttryck som drama, dockteater, skrivande och bildkonst i form av foto och textila collage.

 

Idén till projektet föddes ur många års researcharbete och föreställningar, då vi ofta har sett hur tjejerna i publiken tystnar och anpassar sig efter killarnas reaktioner. De erfarenheterna fick oss att skapa föreställningen Min mamma heter Ernst, som handlar om författaren Victoria Benedictsson och hennes dotter Hilma.

 

Min mamma heter Ernst är Hilmas historia, berättelsen om hennes kärlek till en mamma som väljer bort sitt barn. Föreställningen bildar botten i projektet. Vad händer när några 1880-talspersoners tankar och upplevelser möter vår tids unga tjejer? Är deras känslor, drömmar och längtan giltiga även idag?

 

Vilka bilder har dagens unga tjejer av hur en mamma ska vara?

 

Genom att lyfta fram den historiska kopplingen vill vi utforska mammor både intellektuellt och känslomässigt. Med historia och samtid, kunskap och känsla. Om mammor och döttrar.

 

Läs mer om föreställningen under Uppsättningar.

 

Projektet genomförs med stöd av Allmänna arvsfonden.