Micka

 

MICKA ANDERSSON

 

Micka Andersson är dramatiker, översättare, författare och journalist. Hon var med och bildade Teater Fama och är gruppens husdramatiker. Hon har skrivit manus till de flesta av teatergruppens uppsättningar.

Mickas återkommande tema är flickors uppväxtvillkor. Hon har flera gånger fördjupat sig i ämnen som rasism, främlingsfientlighet och mänskliga rättigheter, och även skrivit om mobbning och sexuella trakasserier.

 

Micka har ett 20-tal uppförda verk bakom sig. Det är både originalmanus och dramatiseringar, samt även sångtexter när det handlat om manus till musikteateruppsättningar.

 

Debutpjäsen var "I skuggan av den stora kastanjen" - ett spel om våld och motstånd under andra världskriget - som sattes upp av Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla 1996.

 

"Stockholm City Serenad" var amatörkulturens stora satsning under kulturhuvudstadsåret 1998 - ett spel om det mångkulturella Stockholm med möten och krockar. Micka skrev manus, sångtexter och var projektledare.

 

"Trynfäste" - högstadie- och gymnasiepjäsen om sex och övergrepp - spelades av teatergruppen Cirkus Tigerbrand 1999-2000.

 

"Toa Reality", en pjäs om mobbning och barns rättigheter, blev Teater Famas första uppsättning år 2000.

 

"Moa ♥ Jesse", om kärlek, status, vänskap och sexuella trakasserier, sattes också upp av Teater Fama. "Moa ♥ Jesse" finns även som ungdomsroman, "Moa älskar Jesse - en kärlekshistoria" (LL-förlaget). Den kom ut hösten 2009 och hamnade på Bokjuryns tio-i-topplista det året.

 

För Marjo & Co har Micka skrivit barnpjäsen "Älvan och enhörningen". På scen: shetlandsponnyn Tindra, colliehunden Aragorn och matte Marjo Marthin.

 

"Stenbarnen" är en dramatisering av Helen Cresswells ungdomsroman "Stonestruck". Den sattes upp av Föreningen för teater och dokumenation i Järfälla 2004.

 

"Gummigutta" och "Flugsnapparen Floyd" är andra dramatiseringar som Micka har gjort, båda av omtyckta barnböcker.

 

Tillsammans med Lena Anderfelt har Micka skrivit manus till "Låt skägget växa", en kabaré om att åldras som kvinna. Den sattes upp av Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla 2011 och blev en sådan succé att en ny version skrevs och uppfördes 2013.

 

Micka har också skrivit musikprogram som "PS Älskar dig!" och "Ett kyssogram", som uppförts på Görväln 2013 och 2015 samt libretto till en folkmusikalisk visopera av Astrid Lindgrens "Allrakäraste syster" tillsammans med Sofia Thelin med premiär 2016.

 

"Min mamma heter Ernst", Teater Famas senaste uppsättning och grunden för Arvsfondsprojektet Mammor och döttrar - att utforska kvinnlig identitet, har också skrivits av Micka.

 

Micka tog examen vid Journalisthögskolan i Stockholm 1975 och har arbetat på ett antal dagstidningar, veckotidningar och tidskrifter. Parallellt med journalistiken har hon även arbetat som översättare av skönlitteratur och facklitteratur under många år. För uppdragsgivare som Bonniers, Forum och Wahlström & Widstrand har det blivit mer än 40 titlar, varav den senaste utkom 2016.